Bio boer/winkel Busschots

Mechelbaan 133
2500 Lier - Koningshooikt

Tel: 03/464 26 47 Fax: 03/464 26 46

Maandag tot vrijdag 10u-19u
Zaterdag 8u30-17u
Woensdag 9u-19u
Dinsdag gesloten

Winkel

Voor de eigenlijke oprichting van de winkel werd er op de boerderij al aan ‘thuisverkoop’ gedaan. Heel wat mensen – niet alleen uit de directe omgeving, maar zeker ook van heel wat verder – kenden ons en kwamen zich geregeld bevoorraden van lekkere appelen, peren, perziken, pruimen, etc.

Een goeie 10 jaar geleden is zoon Stefaan Busschots met de bedrijfswinkel gestart. Na een hectisch leven achter de schermen bij o.a. films (decorbouw) besliste hij het roer om te gooien en z’n ‘carrière’ een nieuwe wending te geven. Omdat een collega-teler (Paul Renders) toen net beslist had om de thuisverkoop te stoppen, leek dit een gepaste gelegenheid voor de broers Koen en Stef om samen iets uit te bouwen en zo geschiedde.

En met succes.

De winkel startte aanvankelijk als klein buurtwinkeltje, dat 3 dagen per week open was.

Na verloop van tijd was het duidelijk dat dit niet te houden was en werd besloten om de winkel dagelijks te openen. Dit bracht ook een uitbreiding qua personeel met zich.

Vandaag werken wij met een uitgebreide, uiterst gemotiveerde ploeg. Ieder heeft z’n eigen plekje gevonden.

Voor elk advies kan je bij ons terecht : of het nu gaat om info voor je eigen tuin (wanneer plant ik wat), info als je bvb iets niet kan of mag eten (allergie) of info omtrent supplementen : je vindt het allemaal bij ons. Aarzel niet je vraag te stellen. Wij helpen je graag verder !

Koen en Stef

Ge-importeerde biologische producten

Wat nu met de biologische producten die ingevoerd worden van buiten de EU ? Volgens welke normen worden zij geproduceerd ? Wie controleert die Boliviaanse graanboer op zijn akker, 3.000 meter hoog gelegen in de Andes ?

Er zijn 2 mogelijkheden :

  • Een aantal landen hebben een EU-erkenning omdat de biologische productie er gebeurt volgens gelijkwaardige normen als de Europese. Normen alleen zijn niet genoeg : ook de controle biedt garanties. In deze landen verloopt de controle volgens een gelijkvormig kwaliteitssysteem als in de EU. Dit zijn o.a. : Zwitserland, Israël, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië en Costa Rica. Hun gecontroleerde biologische producten kunnen zonder meer in de EU worden ingevoerd en als bio worden verhandeld.
  • Maar wat als een importeur biologische princessenboontjes invoert uit een land dat die erkenning niet heeft, bijvoorbeeld uit Kenia ? Dan moet hij een dossier indienen bij een Belgische controleorganisatie. Dat dossier bevat onder meer de normen van de biologische productie in Kenia en een verklaring van de controlerende organisatie ter plaatse. Als het Ministerie van Landbouw van het importland oordeelt dat dit gelijkwaardig is aan de Europese reglementering, dan kunnen deze princessenbonen in Europa als biologisch worden geïmporteerd en verdeeld – tenminste als elke partij vergezeld gaat van een origineel certificaat van herkomst.

Bron : brochure de Biotheek – Uitgave van VELT vzw Berchem (tweede druk – maart 2006)

Bio recepten