Bio boer/winkel Busschots

Mechelbaan 133
2500 Lier - Koningshooikt

Tel: 03/464 26 47 Fax: 03/464 26 46

Maandag tot vrijdag 10u-19u
Zaterdag 8u30-17u
Woensdag 9u-19u
Dinsdag gesloten

Boerenkool. Deze dichtste afstammeling van de witte kool, ook wel krulkool genaamd, is geknipt voor ecologische teelt omdat hij zelden ziek wordt, zich makkelijk laat telen en heel winterhard is.

Boerenkool is in Nederland een traditioneel onderdeel van stamppot. In Vlaanderen zie je krulkool vooral in de moestuintjes van boerderijen opgroeien tot voer voor de konijnen. Dat is vrij triest, omdat boerenkool in de winter een welkome bron is van vitamine C en tal van mineralen. De smaak is wat steviger dan die van spinazie maar in ‘stoemp’ of stamppot net daardoor heel welkom. Zodra krulkool is geoogst, kun je hem maar een kleine week koel
buiten bewaren.

Recept : Boerenstamppot.

Dit heb je nodig (voor 4 p) :
– 1 kg aardappelen
– 1 boerenkool
– 2 uien
– 200 g seitan
– ca. 2 dl melk
– 2-3 el olijfolie
– snuifje tijm
– nootmuskaat
– peper
– zout
– mosterd

Schrob de aardappelen of schil ze en kook ze vervolgens gaar. Maak de boerenkool schoon en snijd hem heel fijn. Snipper de uien. Verhit een eetlepel olijfolie en fruit de ui samen met tijm. Voeg dan de kool en ca. 1 dl water toe en laat de groente gaar stoven. Het vocht moet uiteindelijk verdampt zijn. Giet de aardappelen af en pel ze indien nog nodig. Meng de kool met de aardappelen en haal ze samen door de roerzeef. Houd de puree warm, voeg de melk toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Snijd de seitan in dobbelsteentjes (2 cm). Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de seitan op een vrij hoog vuur tot de stukjes een krokant korstje hebben. Meng de stukjes seitan door de stamppot of strooi ze er bovenop. Deze stamppot is lekker met een lepeltje moster erbij.

Tip : let goed op dat de stamppot niet te nat is of wordt – voeg eventueel geen of minder melk toe.

Bron : Bijzondere groentegids – VELT vzw

This entry was posted in Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bio recepten