Bio boer/winkel Busschots

Mechelbaan 133
2500 Lier - Koningshooikt

Tel: 03/464 26 47 Fax: 03/464 26 46

Maandag tot vrijdag 10u-19u
Zaterdag 8u30-17u
Woensdag 9u-19u
Dinsdag gesloten

Biologisch fruit telen vergt heel wat vakmanschap. Fruitbomen staan om te beginnen jarenlang op dezelfde plaats, zodat je niet aan teeltwisseling kunt doen. Bovendien blijft dit toch een soort monocultuur omdat je per hectare niet zoveel verschillende variëteiten kan telen.

Het gevolg : een schimmelaantasting of een invasie van insecten wordt al snel een plaag. Om te beletten dat de hele oogst verloren gaat, is een vakbekwaam en tijdig ingrijpen van de boer nodig. Meer nog dan bij andere gewassen zal de fruitteler preventieve maatregelen nemen om de boomgaard en de oogst te beschermen. Zo houdt hij een rijke kruidlaag in stand als bodembedekker en als schuilplaats voor nuttige insecten. Hij zet natuurlijke vijanden in zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Hij bemest matig, met compost. Onder de bomen wordt de kruidlaag gemaaid.

Als er toch insecten op het oorlogspad zijn, dan krijgt de boer daarvoor een signaal via de feromoonvallen. Dat zijn lijmplankjes met een seksuele lokstof of feromoon. De belagers blijven erin kleven en zo ziet de boer dat er een plaag op komst is en hoe groot die is. Als er toch een aantasting dreigt van insecten zoals de roze appelluis of van de geduchte schimmelziekte schurft, dan kan de fruitkweker een beroep doen op een wel zeer beperkt gamma hulpmiddelen zoals de zwavelpreparaten (kalkzwavel en spuitzwavel). De controle in de appelboomgaarden verloopt in de eerste plaats visueel, op het zicht dus.

De controleur bekijkt nauwgezet de (on)kruidlaag, de toestand van de bomen en mogelijke aantastingen van het fruit. Ook de opbrengst wordt geschat en die wordt het volgende jaar met de verkoop vergeleken. De fruitteler zal ook moeten aantonen welke preventieve maatregelen hij nam en welke bestrijdingsmiddelen hij inzette. Het grootste knelpunt van de controle blijft het onverwachte opduiken van plagen en ziekten op verschillende momenten tijdens het hele seizoen. Die wisselvalligheid maakt regelmatige maar onaangekondigde bezoeken nodig. Analyses van bladeren en fruit op niet-toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn een goed hulpmiddel om eventuele fraude te ontdekken.

Bron : brochure de Biotheek – Uitgave van VELT vzw Berchem (tweede druk – maart 2006)

This entry was posted in featured. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bio recepten