Bio boer/winkel Busschots

Mechelbaan 133
2500 Lier - Koningshooikt

Tel: 03/464 26 47 Fax: 03/464 26 46

Maandag tot vrijdag 10u-19u
Zaterdag 8u30-17u
Woensdag 9u-19u
Dinsdag gesloten

Met de teelt van aardappelen zijn we bij een populair akkerbouwgewas beland, dat in de gangbare teelt zware behandelingen ondergaat. Dit tegen de aardappelziekte (phytophtora, een schimmelaantasting), maar ook tegen aardappelmoeheid (aaltjes in de bodem). Ook in de strijd tegen de coloradokever grijpt de gangbare landbouw chemisch in. Het loof wordt net voor de oogst chemisch vernield of mechanisch afgeplat.

In de biolteelt tracht de boer de belangrijkste plagen te voorkomen door allerlei preventieve maatregelen. Hij kiest voor aardappelrassen met een goede resistentie. Hij plant een gerichte vruchtwisseling waardoor aardappelen niet jaar in, jaar uit op hetzelfde perceel terechtkomen. Daar gaat minstens 4 jaar overheen. De bemesting mag maximaal oplopen tot 170 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare. Tegen de aardappelziekte – die vooral optreedt bij nat en warm weer – kan de bioboer voorlopig nog enkele koperverbindingen inzetten. Meestal is dat bij vochtig en warm weer.

Voorlopig, want het toegelaten gebruik van koper is sinds 2006 afgenomen tot 6 kg per hectare i.p.v. de vroegere 8 kg. Biologische aardappelen worden na de oogst bewaard in een koele, goed geventileerde, donkere plaats. Dat is belangrijk, want ze mogen niet worden behandeld met chemisch- synthetische kiemremmers, producten die het ‘schieten’ tegengaan.

Zo blijkt dat ook de controle bij een aardappelboer deels boekhoudkundig is : als het gaat om de aankoop van pootgoed, van meststoffen en bestrijdingsmiddelen maar ook als het gaat om het vruchtwisselingsschema – en deels in de praktijk, visueel op het veld. Daar gaat het om onkruidbeheer en beheersing van ziekten en hoe dat gebeurt.

Bron : brochure de Biotheek – Uitgave van VELT vzw Berchem (tweede druk – maart
2006)’

This entry was posted in nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bio recepten